Pierwsze warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich z Województwa Opolskiego za nami Poznałyśmy ciekawe przepisy kuchni śląskiej w nowej odsłonie oraz kuchni kresowej
Warsztaty poprowadzili Pracownia Smaków Patryk Buchta oraz Pan Paweł Ochman, autor popularnego bloga Weganon i miłośnik kuchni kresowej
W pierwszym dniu przygotowałyśmy:
Przystawka:
Pierożki z gęsiną i sosem na bazie sera smażonego z chili
Zupa:
Krem z wędzonych ziemniaków na wodzionce z chipsem z boczku i popcornem z kaszy gryczanej
Danie główne:
Śląskie risotto z kozim serem Kozi Dar Chudoba i pstrągiem poliwodzkim gotowanym sous vide
Deser:
Rozgrzewające lody dyniowo-śliwkowe na ciekłym azocie z gorącą polewą dereniową
Natomiast w sobotni poranek:
Była zupa grzybowa z pęczakiem (jacznik) kotlety dyniowo-ziemniaczane nadziewane soczewicą racuchy dyniowe z dżemem truskawkowym oraz kisiel z jabłkami na czerwonym winie
Dziękujemy obu prowadzącym oraz Hotel Dębowe Wzgórze Wellness & Spa za przemiłą gościnę
Dziękujemy za zaproszenie do udziału w warsztatach Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego