Pierwsze warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich z Województwa Opolskiego za nami 

Poznałyśmy ciekawe przepisy kuchni śląskiej w nowej odsłonie oraz kuchni kresowej 




Warsztaty poprowadzili Pracownia Smaków Patryk Buchta oraz Pan Paweł Ochman, autor popularnego bloga Weganon i miłośnik kuchni kresowej 





W pierwszym dniu przygotowałyśmy:

Pierożki z gęsiną i sosem na bazie sera smażonego z chili

Krem z wędzonych ziemniaków na wodzionce z chipsem z boczku i popcornem z kaszy gryczanej

Śląskie risotto z kozim serem Kozi Dar Chudoba i pstrągiem poliwodzkim gotowanym sous vide

Rozgrzewające lody dyniowo-śliwkowe na ciekłym azocie z gorącą polewą dereniową
Natomiast w sobotni poranek:
Była zupa grzybowa z pęczakiem (jacznik)
kotlety dyniowo-ziemniaczane nadziewane soczewicą
racuchy dyniowe z dżemem truskawkowym 
oraz kisiel z jabłkami na czerwonym winie




Dziękujemy obu prowadzącym 
oraz Hotel Dębowe Wzgórze Wellness & Spa za przemiłą gościnę 



Dziękujemy za zaproszenie do udziału w warsztatach Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego